Созопол

Созополь Времето в Созопол
 

Созопол е най-старият град на българско­то Черноморие. Основан е около 610 г. пр. Хр. като елинска колония под името Аполония Понтика. Старинен Созопол е обявен за архитектурен и археологически резерват. Той включва 180 възрожденски къщи, част от които са паметници на културата. Архитектурата на созополската къща е специфична - 8 нея има елементи и от странджанската, и от старопланинската възрожденска архитектура. Основите са градени от камък, а стените са кирпиченц. облечени с външна дървена обшивка, коя­то пази къщата от соления морски вятър.

Въпреки презастрояването и тълпите от туристи Старият Созопол си остава едно от най-красивите места по морето. Множеството възрожденски къщи, съхранени във вида си от XIX век, галерийки, магазинчета за сувенири, механи и кафенета придават изключително романтична атмосфера на града.

През лятото по улиците е пълно със зрели смокини, от които местните жени варят домашно сладко. Да закусиш топли палачинки със смокиново сладко в Созопол в двора на хазяйката е просто класика.

Много приятна за разходки е крайбрежната алея с крепостната стена, по която са разположени десетки пицарии и ресторантчета. Можете да си направите вечеря на свещи за двама с гледка към заливчето и новия град.

По времето на соца Созопол бе убежище за последователите на контракултурата. Площадчето пред пощата се окупираше от шумни компании с китари, които огласяха с песните си морското градче по цели нощи. Старият град още пази духа на онези времена.

Разходете се по кривите павирани улички. Чуйте крясъка на чайките. Почувствай­те влажния морски бриз. Разгледайте множеството дюкянчета и галерийки из Ста­рия град, където творци от цяла България излагат произведенията си.


 


 


 


 

∽ APARTHOTEL ∽


 

members

                                                       

Картина1

Финансовата помощ ще бъде използвана за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 и стабилност на работни места.
В резултат от изпълнението на процедурата предприятието, ще продължат дейността си и след приключване на проекта.

 

members (блг)

 

 

 
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok