Велико Търново

Велико Търново Времето в Велико Търново
 

Старопрестолният град е идеално място за споделяне на незабравими мигове с любимия човек. Разположеният амфитеатрално град край меандрите на река Янтра примамва с тесните и криволичещи улички, запазените възрожденски и следосвобожденски къщи, невероятните панорами към историческите хълмове Царевеи и Трапезица и десетките исторически сградс и паметници.

Романтичните места са толкова много, че ще ви трябва поне един уикенд, за да ги обходите и да им се насладите. Обичайно туристическите маршрути започват с посещение на патриаршеската катедрала при хълма Царевец, но за романтичните души далеч по-приятна би била разходката по Самоводската чаршия. Това е може би най-романтичната улица в България. По нея все още работят старите занаят­чийски работилници - грънчарска, оръжейна бакърджийска, резбарска, иконописно ателие, тъкачница, шекерджийница, работилница за кадаиф и фурна. Има и множе­ство магазини за сувенири, галерии, антиквариати и кафенета, пазещи спомена за възрожденските занаятчийски чаршии. Архитектурния й облик допълват каменни дувари с големи двукрили порти, стари търновски къщи с джамали и чардаци, и бал­кони, както и фурни за симиди, пити пърленици, кравайчета и писмет. Между тях е и родната къща на писателя Емилиян Станеб.

Донато сте на Самоводската чаршия, не пропускайте да разгледате хана на Хаджи Николи - архитектурен шедьовър от епохата на Възраждането. Построен е от майстор Колю фичето по поръчка на търновския търговец хаджи Николи през 1858 г. Пищната монументална сграда, сравнявана с венециански палат, днес е рес­таврирана и превърната в романтичен комплекс, който включва ресторант, вино бар, музей и картинна галерия.

Отбийте се и при Паметника на Асеневци. „Конниците“, както ги наричат мест­ните, са били свидетели на безброй първи целувки и любовни трепети. За да стигне­те до Паметника на Асеневци, ще трябва да минете през друго емблематично мяс­то - Стамболовия мост. Под него през миналия век прелетял със самолет асът на българската авиация Петко Попганчев. Тогавашните вестници пишат, че полетът му е бил „нестандартно обяснение в любов към местна красива девойка“. Това по-ско- ро е градска легенда, но мостът над р. Янтра и пространството около паметника си остават едно от любимите места на влюбените в града и предпочитано място за сватбени фотосесии.


 

 

members

                                                       

Картина1

Финансовата помощ ще бъде използвана за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 и стабилност на работни места.
В резултат от изпълнението на процедурата предприятието, ще продължат дейността си и след приключване на проекта.

 

members (блг)

 

 

 
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok