Плевен

Плевен Времето в Плевен
 

Плевен е разположен в централната част на Дунавската равнина, близо до река Вит. Град има население от 137 768 души. Намира се на 174 км. североизточно от София, на 35 км. северно от Ловеч, на 146 км. югозападно от Русе и на 55 км. югозападно от Никопол. Градът е регионален център.

Плевен съществува от Тракийски времена и се е населявал в днешния парк “Кайлъка”, под името “Сторгозия”, a това име е било запазено дори и през римски времена. След разрушаването му от варварите, славяните са го възстановили под името “Каменец”. След време било издигнато второ селище, на север от това и кръстено Плевен. По – късно през 1266 год. двете селища били обединени и наречени под общото име Плевен. След 12 век градът започва да се развива като занаятчийски и търговски център. Но след жестоката съпротива на града при нападението на турските нашественици, той бива разрушен, част от населението му бива изклано и пропъдено, а друга част бива потурчено. 
Градът става известен най – вече с активното си участие по време на Руско – Турската освободителна война през 1877 – 1878година. Плевен се развива бързо след войната. Новоизградената железопътна линия - София – Варна и Плевен допринася много за това. В наши дни градът е на 7 място по големина.

Почти всички забележителности на града се свързват с Руско – Турската Освободителна война. Близо 200 са паметниците, които напомнят на поколенията за най – кървавите битки, които са се водили по тези места.
Паметника на Свободата се издига на висок връх след река Вит. Можете да посетите Историческия музей. Издигнат е в чест на местните граждани загинали в Сръбско – Българската война през 1885 година. Уникален по своя вид е ”парка Кайлъка”, разположен е в непосредствена близост до града, в долината на река Тъченица.


 

 

members

                                                       

Картина1

Финансовата помощ ще бъде използвана за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 и стабилност на работни места.
В резултат от изпълнението на процедурата предприятието, ще продължат дейността си и след приключване на проекта.

 

members (блг)

 

 

 
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok