Хотели в Кюстендил

Кюстендил Времето в Кюстендил

Кюстендил е разположен в южната част на едноименна котловина в подножието на Осоговската планина. Средната му надморска височина е 510 м.при атмосферно налягане 715 мм. 

Климатът на курорта е мек, умерено-континентален, с елементи на преходно-средиземноморски. Средната годишна температура е около 10,6° С. Лятото е продължително и топло, зимата — сравнително кратка и не много студена. Есента е по-топла от пролетта.

Валежите са умерени — средногодишно около 650 мм. Курортът е доста слънчев, с умерена облачност и мъгливост. Влажността на въздуха е умерена до слаба. Ветровитостта е слаба.

Природните лечебни ресурси са главно балнеологични и климатични. Минералните извори са най-ценното богатство на града. Лечебните свойства на водата се дължат главно на голямото съдържание на сулфидни елементи и на сероводорода. Водата е бистра, безцветна, със слаб мирис на сероводород. Характеризира се като хипертермална, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, сулфидна, флуорна и силициева.
Поради благоприятните си климатични особености курортът се посещава и работи целогодишно. Показания за лечение в Кюстендил са дегенеративни ставни заболявания, заболявания на периферната нервна система, гинекологични заболявания.

Историята на град Кюстендил датира отпреди 25 века. Древното му име Пауталия се свързва с тракийската дума «поте» (извор) и означава «Град на извори». Под римска власт градът е бил в продължение на 4 века като гарнизон и голям балнеолечебен център. В турско време селището е било балнеологичен курорт с множество хамами.


 

members

                                                       

Картина1

Финансовата помощ ще бъде използвана за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 и стабилност на работни места.
В резултат от изпълнението на процедурата предприятието, ще продължат дейността си и след приключване на проекта.

 

members (блг)

 

 

 
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok