Спа и Балнео хотели в България

10

 

Балнеологията (от лат. balneum – баня, къпане; logos -слово, учение, наука) е наука за минералните извори и водолечение, както и за калолечение, морелечение, климатолечение, раздел на медицинската наука, който изучава произхода и физико-химичните свойства на минералните води, методите на тяхното използване с лечебно-профилактична цел при тяхното външно и вътрешно прилагане. Българските курорти, според нас, все още не са напълно оценени, като курорти, предоставящи прекрасни възможности за лечение и профилактика на много заболявания. България притежава благоприятен климат, морска ивица, дълга 378 км, с прекрасни пясъчни плажове, повече от 530 (!) минерални термални извора с различен химико-физичен състав, температура и неоспорими лечебни свойства, десетки лагуно-лиманови кални и лечебни торфени залежи. По уникалност, разнообразие и изобилие от хидроминерални, биоклиматични, калолечебни, таласотерапевтични и други оздравителни ресурси България заема едно от първите места в Европа.

История на балнеолечението в България. 
Традициите на балнеоклиматолечението в България са още от най-древни времена. През тракийския период близо до горещите минерални извори са възникнали процъфтяващи селища и са били построени нимфеуми за водолечение. През римската епоха се утвърждават такива балнеолечебни центрове като Аугуста (Хисар), Дезудава (Сандански), Сердика (София), където са се лекували римските императори Улпий Траян, Септимий Север, Юстиниан.

Какво и къде се лекува?
Методите за лечение в модерните балнеоцентрове, в които нашата фирма предлага почивки, са приблизително еднакви. Те са подробно описани в предложенията ни за отделните курорти. В същото време обаче всеки курорт има своя особеност. Сандански например подхожда за лечение на болни, страдащи от бронхиална астма, леки неспецифични заболявания, заболявания на горните дихателни пътища. Лечението в Хисаря дава отлични резултати при заболявания на бъбречно-отделителната система, при ред заболявания на храносмилателния тракт, жлъчката, черния дроб и т.н. Във Велинград се лекуват болни, страдащи от заболявания на метаболизма, функционални разтройства на нервната система, заболявания на пикочо-отделителната и храносмилателната системи. Девин подхожда за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични и сърдечно-съдови заболявания. В морските балнеоцентрове успешно се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система. За лечението на много заболявания в тези центрове активно се използва черноморска лиманна кал, лечебен торф, изворна лечебна кал и бентонитови глини.

Минерални води 
Един от ключовите фактори на балнеологията е използването на българските минерални води. Те са в основата на водотерапията, при някои заболявания те са полезни и за пиене. Водите се отличават с голямо разнообразие на химическия си състав, минерализация и вид на разтворените в тях минерални соли, лечебни газове, биологично активни микрокомпоненти. Фактически в страната се срещат всички видове минерални води, които съществуват в природата. Изворите с температура под 20˚ се смятат за студени, тези от 20?–37˚ С — за топли (субтермални), 37˚–42˚ С — термални и с температура 42˚ С и повече – горещи (хипертермални). Около три четвърти от минералните извори са топли. Студените са твърде малко.

Слабо минерализираните води са подходящи за пиене и се използват при лечение и профилактика на стомашно-чревни заболявания, заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, бъбречно-урологични и обменно ендокринни заболявания. Минералните води със съдържание на флуор са полезни при остеопороза и за профилактика на зъбен кариес.

При заболявания на опорно-двигателния апарат, кожата, нервната и половата системи особена стойност имат сулфидните, натриево-хлоридните и йодо-бромните минерални води за външно прилагане. Алкалните хидрокарбонатни води действат добре при двигателни и храносмилателни проблеми, а водите, съдържащи въглероден двуокис – при сърдечно-съдови заболявания.

Други методи на лечение 
Изключително популярен метод за лечение в България е фитотерапията (лечебни растения и билки), както и лечението, на основата на лечебните свойства на меда и пчелните продукти, таласотерапията, климатолечението, аерозол терапията, апаратната физиотерапия, кинезитерапията.
Предимството на българските балнеокурорти се състои в това, че те са разположени в изключително благоприяни климатични райони, което дава възможност успешно да се съчетава климато- и балнеотерапията. Българското черноморско крайбрежие (курортите Ривиера, Златни пясъци, Слънев ден, Св. Св. Константин и Елена) е обособено като район на континентално-средиземноморската област. Тук няма нито характерните за северните крайбрежия сурови климатични условия, нито летните жеги на Средиземноморието. Планинските климатични курурти също предлагат богати профилактико-терапевтични възможности. Предимствата на тези курорти са красивата природа, чистият въздух, късовълновата ултравиолетова радиация, отрицателната аеройонизация, многобройните минерални извори с различна температура и състав. 

Голямото изобилие на природни условия в съчетание с модерна хотелиерска и балнеологична база предлага отлични възможности за целогодишно ефективно лечение на най-широко разпространените заболявания в наше време и наистина превръщат България в страна на здравето!

 

members

                                                       

Картина1

Финансовата помощ ще бъде използвана за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 и стабилност на работни места.
В резултат от изпълнението на процедурата предприятието, ще продължат дейността си и след приключване на проекта.

 

members (блг)

 

 

 
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok