Екскурзия Каменната гора - Камчия

Каменната гора - Живописно село Солник - Разходка по река Камчия

 

Екскурзията започва с посещение на уникалния природен феномен "Каменната гора" (Побити къмни). pobiti kamani

Защитената местност Побити камъни се намира на около 15 км на запад от град Варна. Там се издигат естествени каменни варовикови колони, разположени в 14 отделни групи в землищата на няколко селища. Природният феномен е една от най-посещаваните забележителности в района. Най-известна и атрактивна за туристите е групата „Център – Юг” /Централна или Дикилиташка/. Каменните образувания тук са от варовити пясъчници и се издигат на височина до 6 м. Пръснати са на голяма площ и наброяват около 300 големи и малки колони. Диаметърът им е различен и стига до 3 м, като отвътре някои са кухи, а други са пълни с пясък. Приличат на забити в земята камъни, откъдето идва и наименованието им. Вълшебната ръка на природата е оформила много от блоковете с интересни очертания, наподобяващи хора, животни или предмети. Някои от тях са наречени Каменните стражи, други – Трона, Камилата, Каменната гора и др. За произхода на Побитите камъни учените имат различни становища. Те се обединяват главно в 2 групи – за неорганичния и органичния произход на уникалните колони. Счита се, че преди около 50 милиона години тези земи са били морско дъно, впоследствие водите са се оттеглили, а започналите ерозионните процеси от атмосферата, водата и изветрянето моделирали скалите в продължения на милиони години. Друго предположение е, че това са останки от коралови рифове, биогенни водораслови струпвания и др. Природната забележителност и обявена за защитена местност с цел опазване на каменните образувания и местообитанията на специфичния растителен и животински свят.

kamchiya

След това Ще посетите живописното село Солник.

Домът на баба Радка в с. Солник е своеобразен жив музей на националната самобитност, традиции и култура. Къщата пресъздава атмосферата на Възраждането с автентичното си обзавеждане, старата каменна чешма, кладенеца, асмата, лятната си кухня, пещите за хляб. Кухнята е невероятна с оригиналните си гозби, на гостите се предлага богата фолклорна програма, а гражданите могат да видят един уникален селски двор с домашни птици и животни.

Солник предлага още едно уютно място за дълга и приятна среща с приятели, за фирмени партита и за отдих на едно или няколко семейства. Къщата за гости „Горски кът“ е перфектното място да избягате от стреса на големия град и да се заредите с много енергия! Естествената красота, зеленината и тишината са само малка част от неповторимата атмосфера на къщата, която предлага отлични условия за една незабравима почивка.    Екскурзията завършва с карането на лодки, в природния резерват Лонгоз при устието на река Камчия.

 
 
 
 
 

members

                                                       

Картина1

Финансовата помощ ще бъде използвана за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 и стабилност на работни места.
В резултат от изпълнението на процедурата предприятието, ще продължат дейността си и след приключване на проекта.

 

members (блг)

 

 

 
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok